Juice Time

Avocado, 360 graden gezond

Vanaf de negentiger jaren en ook het afgelopen decennium waarschuwden populaire ‘voedingsdeskundigen’ tegen het eten van kokosolie of -melk. Een andere populaire mythe waarschuwt tegen avocado’s vanwege het vetgehalte en de hoeveelheid calorieën in deze vrucht, maar avocado’s kunnen de gezondheid op 5 manieren bevorderen.

Eiwit

Avocado’s bevatten alle 18 essentiële aminozuren die het lichaam nodig heeft om een eiwit te vormen. In tegenstelling tot eiwit in biefstuk, wat de meeste mensen met moeite kunnen verteren, wordt eiwit in advocado’s gemakkelijk geabsorbeerd door het lichaam omdat deze ook vezels bevatten. Wil je minder dierlijke eiwitten eten of ben je een vegetariër, dan zijn avocado’s een goed alternatief om onderdeel te vormen van je dieet.

Goede vetten

Avocado’s voorzien je van gezonde vetten die je lichaam nodig heeft. Net als olijfolie verhogen avocado’s het HDL-cholesterolgehalte. HDL helpt beschermen tegen schade als gevolg van vrije radicalen. Dit type cholesterol helpt het triglyceridegehalte te reguleren zodat diabetes wordt voorkomen.

Een studie die eerder dit jaar werd gepubliceerd in het Canadian Medical Association Journal concludeerde dat een vegetarisch dieet met HDL-vetten het LDL-cholesterolgehalte net zo snel kan terugdringen als een statine of cholesterolsyntheseremmer.

Carotenoïden

Avocado’s zijn een zeer goede bron van carotenoïden. Alhoewel veel mensen carotenoïden associëren met rood en oranje zijn avocado’s ook een prima bron van dit fytonutriënt. Avocado’s, ook wel advocaatperen genoemd, bieden een ruime variëteit aan carotenoïden waaronder niet alleen de bekende zoals bètacaroteen, alfacaroteen en luteïne, maar ook de minder bekende varianten zoals neoxanthine, zeaxanthine, chrysanthemaxanthine, neochroom, bètacryptoxanthine en violaxanthine.

Elke keer dat je voedsel consumeert dat rijk is aan carotenoïden krijg je een grote hoeveelheid vitamine A binnen waardoor de gezondheid van je ogen wordt beschermd. Carotenoïden verbeteren bovendien de werking van het immuunsysteem en bevorderen een gezonde werking van het voortplantingssysteem. Omdat carotenoïden vetoplossend zijn helpt het eten van avocado’s de absorptie van deze voedingsstoffen te optimaliseren.

Ontstekingsremmend

Het gecombineerde effect van het pakket voedingsstoffen in avocado’s biedt een krachtige ontstekingsremmende werking. Door de unieke combinatie van vitamine C en E, carotenoïden, selenium, zink, fytosterolen en omega-3-vetzuren beschermen avocado’s tegen ontsteking. Dit betekent dat avocado’s atrose en reumatoïde artritis kunnen helpen voorkomen of verzachten.

Gezondheid van het hart

Het vet in avocado’s, waardoor sommige ‘voedingsdeskundigen’ ze bestempelen als ongezond, biedt bescherming tegen hartziekten. Studies hebben aangetoond dat oliezuur de gezondheid van het cardiovasculaire syststeem verbetert. Oliezuur is het primaire vetzuur in avocado’s. Veel mensen nemen vandaag de dag supplementen om meer omega-3-vetzuren te consumeren zodat het risico op een hartaanval wordt verkleind. Avocado’s zijn rijk aan omega-3.

Kiezen en eten

Om het meeste uit avocado’s te halen is het verstandig overrijpe exemplaren te vermijden. Je herkent ze in de supermarkt doordat ze erg zacht aanvoelen en beschadigd zijn. Een rijpe avocado is niet beschadigd. Je kunt ook onrijpe avocado’s kopen, die hard aanvoelen wanneer je ze vastpakt, en ze vervolgens thuis laten rijpen. De meeste voedingsstoffen van de avocado bevinden zich het dichtst bij de schil.

Tip: smeer avocado op je brood in plaats van boter. Erg lekker en veel gezonder dan kunstmatige margarine of halvarine!

Klik hier om te leren hoe je een goede avocado kiest!
Klik hier voor drie lekkere avocadosalade recepten!