Juice Time

‘Biologisch’

Gelukkig begint de consument steeds meer te begrijpen dat hij de industrie kan dwingen op een andere manier tewerk te gaan – door simpelweg andere producten te kopen. Dat begint langzaam te werken, al is er nog een hele lange weg te gaan. Zo was biologisch ooit echt biologisch. Maar omdat de grote voedselproducenten ook biologisch wilden verkopen, hebben ze gewoon de voorwaarden voor het gebruik van de naam ‘biologisch’ stiekem behoorlijk afgezwakt. Op bionext.nl, een website over biologische productie, kun je bijvoorbeeld lezen:

“hulpstoffen die je in de biologische landbouw mag gebruiken moeten zijn toegelaten op de lijst met E-nummers, anders mag je ze niet gebruiken. Van de vele honderden goedgekeurde hulpstoffen mag je er echter maar 48 verschillende in de biologische productie gebruiken.”

“Maar” 48 E-stoffen, waaronder Nitriet (E-250). Zo denkt de consument dat ie echt biologisch koopt, terwijl dat in veel gevallen nog maar gedeeltelijk of niet waar is. In ieder geval is het wel gezonder dan niet-biologische producten. Dat doet denken, nietwaar? Gelukkig komen er steeds meer natuurwinkels waar je wel biologisch/organisch voedsel kunt kopen zonder al die overbodige chemicaliën. Want ook al doen ze het voorkomen alsof het ‘natuurlijke’ E-stoffen zijn, de meesten zijn wel chemisch en/of (genetisch) gemanipuleerd en daardoor helemaal niet zo onschadelijk, al doen ze er natuurlijk alles aan om ons te laten geloven dat dat wel meevalt. Het is hetzelfde als beweren dat roken helemaal niet ongezond is, alleen omdat je er mogelijk pas 30 jaar later last van krijgt.

Het neemt niet weg dat biologisch voedsel vele malen gezonder is dan niet-biologisch. Omdat talloze chemicaliën niet worden gebruikt, kun je gewoonlijk de schil er gewoon omheen laten zitten. Daardoor komen alle voedingsstoffen in ieder geval wel in je glas terecht. Uitzondering is bijvoorbeeld de sinaasappel. De schil is hard en bitter en slecht te verteren door je lichaam, ook als juice. Gelukkig zit het gezonde vlak onder de schil. Schil je alleen de dunne oranje laag eraf, dan blijven de voedingsstoffen toch behouden.