Juice Time

Granaatappel: supergezond en vol antioxidanten

De granaatappel of Punica granatum is een grote rode vrucht die gekweekt wordt rond de middellandse zee. Wanneer je de vrucht opent zie je dat deze onderverdeeld is in aparte cellen die gevuld zijn met een soort zachte sappige besjes die ieder een pit bevatten. Wanneer je een goede granaatappel wilt, moet je deze nemen met een glanzende verse schil. Is de schil te droog dan is de vruchtinhoud niet meer sappig genoeg.

Geschiedenis

De granaatappel is eigenlijk uit Perzië afkomstig maar door handelsreizigers verspreid over de hele wereld. Reeds 5000 jaar lang worden ze geteeld in landen zoals Perzië (Iran), Pakistan, Egypte, Afghanistan, Marokko, Palestina en China. Momenteel teelt men ze ook in Spanje, Turkije en Californië. De granaatappel is al eeuwenlang het symbool van liefde, vruchtbaarheid en gezondheid. De Egyptenaren meenden zelfs dat je onsterfelijk werd door het eten van granaatappels.

De eetbare delen

De schil is glad en leerachtig en niet bruikbaar. Binnenin heb je de zaden die in cellen met een witte wand zitten. Deze witte wanden zijn niet eetbaar en zelfs heel bitter. Binnenin zitten vuurrode bessen die bestaan uit een geleiachtige structuur en een pit. Het is vooral deze geleiachtige substantie die het sap en de voedzame bestanddelen bevat. Je kan de vrucht uitpersen, maar niet met een elektrische pers. Met een manuele pers kan je de pitten gemakkelijk verwijderen want ook die zijn verantwoordelijk voor een bittere smaak.

Gezonde bestanddelen

De gezonde bestanddelen zitten in de geleiachtige bessen. Men vindt er een hoeveelheid antioxidanten die veel hoger zijn dan deze in andere fruitsoorten. In de besjes vind men een hoog gehalte aan vitamine C, vitamine A, foliumzuur, vitamine E, zeer veel vezels, kalium, ijzer en calcium.

Geneeskrachtige werking

Reeds in de oudheid kende men de geneeskracht van de granaatappel. Momenteel dringt deze ook door in de westerse wereld. Granaatappels zouden verschillende belangrijke geneeskrachtige werkingen hebben die ik hieronder even ga vermelden.

Borstkanker voorkomen en de groei van de borsttumoren stoppen: het eten van de besjes uit de granaatappel of het drinken van het sap gaat het ontstaan van borstkanker voorkomen of de groei ervan stoppen. Fytochemische stoffen uit de vrucht stoppen de oestrogeen productie die de groei van borsttumoren beïnvloeden. Granaatappel pit olie zou borsttumorcellen aanzetten tot zelf vernietiging terwijl de gezonde cellen gespaard blijven.

Het voorkomen en stoppen van de groei van prostaat tumoren: Granaatappelsap bevat enorm veel antioxidanten en isoflavonen. Deze isoflavonen hebben een remmende werking op het ontstaan van prostaatkanker, vertraagt de groei en kan ervoor zorgen dat de prostaatkankercellen afsterven.

Ontstekingsremmende eigenschappen: de plantaardige flavonoiden hebben een ontstekingsremmende eigenschap bij tal van ziekten. Het voordeel is dat ze goed opgenomen worden en niet giftig zijn.

Werkt cholesterol verlagend en voorkomt hart en bloedvatziekten: de granaatappel verlaagt het gehalte aan vetzuren in het lichaam, waardoor ook het cholesterolgehalte daalt. Anderzijds verlaagt het ook de bloeddruk wat de kans op beroerten drastisch vermindert. Het bloed verdunt, de kans op aderverkalking vermindert, de bloedstroom verbetert en de goede cholesterol wordt onderhouden.

Ziekte van Alzheimer: granaatappels bevatten zeer veel polifenolen waardoor de cellen voortdurend vernieuwen en verjongd worden. De hoeveelheid polifenolen zou vier maal meer zijn dan in druiven, groene thee en rode wijn. Hierdoor zou de kans op de ziekte van Alzheimer drastisch verminderen.

Volwaardig vitamine preparaat: een granaatappel bevat ongeveer 40 procent van de aanbevolen dagelijkse vitamine C behoefte voor volwassenen. Bevat ook de nodige hoeveelheid foliumzuur, vezels, kalium, niacine, vitamine A en E. Hierdoor is dit een natuurlijke en volwaardige manier om de nodige vitaminen en mineralen op te nemen.

Het bestrijden van artrose: de granaatappel kan helpen in de strijd tegen artrose. Het gaat de ontsteking inducerende werking van interleukine blokkeren. Stopt de enzymen die het kraakbeen aantasten waardoor artrose geen kans meer heeft.