Juice Time

Je bent verzuurd, kom in balans!

Door Cornelis Zuman

Wat gebeurt er precies in je lichaam als voedsel het hele spijsverteringskanaal heeft afgelegd? Na de vertering van je voeding blijft er een rest over voor opname in het bloed, deze rest is Zuur of Basisch.
Van nature heeft je lichaam een licht basische Ph waarde van 7,4. Het zal proberen deze waarde constant te houden, omdat je organen het beste werken bij deze waarde.

Voeding die na vertering onder de 7,4 uitkomt is zuur-vormend, boven de 7,4 is basisch-vormend. Zuren maakt het lichaam zelf aan en deze komen vrij bij tal van processen. Basen haal je uit je voeding en dit is de enige manier om zuren te neutraliseren.

Een teveel aan zuren zal het lichaam zoveel mogelijk afscheiden via de nieren (zuur stinkende urine) en longen. Bij een te grote blootstelling aan zuren en te weinig basen kan het lichaam deze afvalstoffen niet kwijt en gaat het opslaan in pezen en spieren, met als gevolg spierpijn, spierzwakte, jicht, veroudering en gebrek aan energie. Veel mensen kampen door de huidige leefstijl met een verzuurd organisme, ofwel lichaam.

Is de Ph waarde van een lichaam langere tijd onder de 7,4, dan ontstaan meestal ernstiger problemen en kun je te maken krijgen met slapeloosheid, ophoping van water, migraine, constipatie en diaree. Is de Ph waarde ernstig laag, onder de 5,5, dan kunnen chronische ziekten ontstaan.

Wat veroorzaakt verzuring?

  • Eten van onverteerbare en bewerkte voeding met additieven.
  • Snel eten en slecht kauwen, waardoor mensen niet proeven en genieten met aandacht. Dit heeft invloed op de manier waarop het eten wordt opgenomen in het lichaam.
  • Onbalans op het gebied van inspannen en ontspannen: helemaal niets doen afgewisseld met hoge activiteit.

De ideale verhouding is om 80% basisch vormende voeding (ook wel alkalisch voedsel genoemd) te eten en 20% zuur vormende voeding.

Voedselvoorbeelden:

  • Sterk zuur: Vlees, zuivel , producten met geraffineerde suikers zoals frisdrank en volkoren graan.
  • Licht zuur: Yoghurt, witte bonen en kikkererwten.
  • Licht basisch: Appels, kokos, pompoen en radijs.
  • Zeer basisch: Komkommer, rammanas(rettich), spinazie, tarwegras en aloë vera.

Een oplossing om verzuring tegen te gaan

  • Eet alleen nog onbewerkt en vers biologisch/organisch voedsel.
  • Ga juicen. door sap te maken van je groenten en fruit voorkom je dat voedsel lang in de darmen blijft en gaat gisten. Daarnaast wordt het op die manier moeiteloos binnen enkele minuten opgenomen door alle cellen in je lichaam.
  • Ontspannen en diep ademhalen. Voel terwijl je dit doet tot helemaal onder in je buik. Wanneer je merkt dat je ademhaling snel gaat en hoog zit, doe dan regelmatig Yoga of Tai Chi voor een goede oefening

In onderstaand filmpje een verdere uitleg over zuren en basen en hoe in balans zijn op dit punt zorgt voor een een algeheel gevoel van welzijn. Hoewel de kwaliteit van het filmpje niet zo goed is, is de informatie wel van erg belangrijk.