Juice Time

Niet ‘wetenschappelijk onderbouwd’ – nou en?

Ing. A. de Vries-Boekestein geeft bij het boek ‘Puur Sap’ van Jason Vale, te koop bij o.a. Bol.com, een niet zo vriendelijke recensie. Zo schrijft zij:

“Voor lezers die alleen recepten zoeken voor een lekkere smoothie of sapje en geen behoefte hebben aan de vele, vaak niet wetenschappelijk onderbouwde, verhalen over de nadelen van onze huidige voeding en de weldaden van sap is dit boek niet wat ze zoeken”.
Dat is niet zo vriendelijk. Het lijkt meer een poging om mensen te ontmoedigen om aan deze bestseller te beginnen. De voedselindustie zal haar dankbaar zijn, net als de medicijnindustrie, die zo de enorme hoeveelheden medicijnen – ook gif – kan blijven verkopen. Blijkbaar heeft deze beste mevrouw nog niet de moeite genomen om echt eens te ervaren wat het met je doet. En als ze het boek ook echt gelezen had, dan had ze gelezen dat Jason juist bewust niet met al die wetenschappelijke informatie komt. Hij zegt, terecht, dat je als lezer er weinig aan hebt. Wie eenmaal op de correcte manier begint te juicen, merkt direct het weldadige effect, dat ook op de lange termijn uitsluitend grote vruchten afwerpt. Het argument dat het niet wetenschappelijk is onderbouwd is dan ook niet relevant. Het bewijst zich vanzelf!

Geen cent teveel

De vraag rijst wel waarom het gezonde effect ondertussen niet wetenschappelijk is aangetoond. Het antwoord is te vinden in de vele belangenverstrengelingen tussen de voedselindustrie, medicijnindustrie en adviserende instanties. Net als de medicijnindustrie is het de voedselindustrie er alleen aan gelegen zoveel mogelijk geld te verdienen aan iedereen. Het zijn tenslotte commerciële bedrijven. Daarom zullen ze ons ook chemicaliën geven in plaats van natuurlijke geur-, kleur- en smaakstoffen. Een cent meer is nog altijd teveel. Dat het slecht is voor onze gezondheid, blijkt secundair. Stel je voor dat wetenschappelijk aangetoond wordt dat al het industriële voedsel juist ongezond is en dat ze dat heel goed weten, alleen nooit vertelden uit financiële overwegingen. Dat zou een opstand veroorzaken, denk je niet? Ik denk dan even aan de talloze doden die zijn gevallen vanwege een onnodig slechte gezondheid…