Juice Time

Stap 2: beginnen met juicen

Ben je geïnteresseerd in beginnen met juicen? Gefeliciteerd! Je doet jezelf en je lichaam een groot plezier. Waarschijnlijk ga je voor het eerst in je leven echt zorgen voor je lichaam. Het is ‘zaait en ge zult oogsten’ en dat zul je doen. Ik garandeer je dat hierbij, mits je wel op de juiste manier begint en doorgaat natuurlijk. Hieronder vind je de belangrijkste tips om goed te starten.

Begin gewoon!

Dit lijkt voor de hand liggend, maar sommige mensen hebben de neiging om ‘op het juiste moment’ te beginnen. Dat moment komt nooit. Als je partner er nu geen zin in heeft, dan is dat waarschijnlijk volgende week ook nog zo. Je zult dus alleen moeten starten en dat is een goede zaak, ook al begrijp ik dat je het liefst iedereen aan het juicen zet. Ik zal je uitleggen waarom dat goed is. Mensen hebben afgeleerd om echt goed voor zichzelf te zorgen. Je denkt misschien dat je dat doet, maar in werkelijkheid laat je veel in je leven afhangen van wat anderen ervan vinden. Ben je zoals de meesten, dan is ‘erbij horen’ zodat je niet ‘gek’ gevonden wordt belangrijk voor je. In dit geval zijn degenen die niet overgaan op gezond voedsel ‘gek’, niet jij. Maar omdat ze zichzelf niet dom willen vinden is het gemakkelijker om jou belachelijk te maken. Tal van tegen-argumenten worden wellicht aangevoerd, maar ze zijn nergens op gebaseerd. Ik geef je een klein lijstje van mogelijke redenen die worden aangevoerd – misschien wel door jezelf – om niet of half te beginnen:

Het is duur om zoveel groenten te kopen. Groenten en fruit zijn nog altijd de goedkoopste voedingsmiddelen. Biologisch of organisch is wat duurder, maar laten we eerlijk zijn, wat wil je liever: je ongezond en energieloos voelen en misschien wel ziek (worden), of gezond en vitaal zijn, ook op je oude dag? Gezond zijn heeft geen maximum prijs. Vraag maar aan iemand die ziek is.

Het is lastig, want dan moet ik voor de rest wel gewoon koken. Dat valt reuze mee, om twee redenen. Allereerst hoef je je niet langer te houden aan de gewoonlijke maaltijd tijden. Juicen kun je altijd, dus je bent af van de noodzaak om op een bepaalde tijd te eten. Daarnaast is juicen zo snel gebeurd, dat het nauwelijks een naam mag hebben, althans in tijd gemeten dan. Juice een uur van tevoren voor jezelf en je hebt alle tijd om te koken voor de rest. Een andere optie is de anderen laten koken…

Je bent een gezondheidsfreak. Ja, ik ben het met je eens, je kunt er niet meer omheen, het is waar. Helaas is het beeld van iemand die goed voor zichzelf zorgt erg belachelijk gemaakt – niet in de laatste plaats flink aangemoedigd door de voedselindustrie. Wie het belachelijk probeert te maken vertelt daarmee veel over zichzelf, maar niets over jou en de meest gezonde keuze die een mens kan maken. En nee, je hoeft geen rasta-haar, organische slippers of vlaskleding te dragen. Het is geen dieet, maar een vrije keuze. Als je zorgt dat 80% van wat je eet gezond is, dan kun je echt nog wel andere dingen eten. Dus bij een etentje met een sapje voor je neus zitten is echt niet nodig. Maar doe het met mate. Je zult merken dat je lichaam heel duidelijk gaat aangeven wat het vindt van wat je erin stopt.

Het is niet wetenschappelijk aangetoond. In een artikel op deze website ga ik daarop in. In het kort: zodra je bent begonnen interesseert je dat wetenschappelijke bewijs geen zier meer. Je ontdekt vanzelf wat ze je toch maar niet willen vertellen.

Ik moet apparaten aanschaffen. Inderdaad, twee om precies te zijn, daarop kom ik later terug. Je zult merken dat het de beste investering ooit is. Niet alleen omdat je je lichaam eindelijk geeft waarom het zo vraagt, maar ook omdat je er eindelijk voor kiest om echt voor jezelf te zorgen. De prijs ervan valt erg mee als je ze slim aanschaft. Eigenlijk wordt het je nieuwe gasfornuis, want je hoeft tenslotte alleen nog te koken als je daarvoor kiest. Leg een blad over je oude gasfornuis, want dan heb je er veel extra ruimte bij! Voor de rest verwijs ik naar wat ik eerder schreef: wat is de prijs die je bereid bent te betalen voor blijvende gezondheid en vitaliteit?

Ik moet stoppen met roken en alcohol. Nee, je moet helemaal niets. Maar iedere sigaret bevat ongeveer 600 giftige stoffen die vervolgens weer moeten worden weggewerkt. Alcohol heeft ook een negatief effect op je lichaam, met name op je lever. Juicen werkt door tot in iedere cel van je lichaam en helpt de giftige stoffen afvoeren en je lichaam herstellen. Daarbij flink bewegen helpt het negatieve effect verder verminderen, omdat je je lichaam aan het werk zet en daardoor de machine geolied wordt. Maar het betekent niet dat je dan geen negatieve effecten zult ervaren op de langere termijn. In ieder geval zul je merken dat na verloop van tijd de zin om lekker door te drinken of roken sterk vermindert. Dat is een goed moment om eens te overwegen waarvoor je eigenlijk kiest, halve of hele gezondheid. De keuze is helemaal aan jou. Of je nou doorrookt en/of doordrinkt, je hebt jezelf in ieder geval een groot cadeau gegeven: heel veel meer gezondheid en aandacht voor jezelf.

En zo zijn er vast nog meer tegen-argumenten aan te voeren. Het doet er niet toe. Zoals ik al zei, als je tot je door laat dringen hoe je nu bezig bent en wat voor rotzooi je in je lichaam stopt, dan is de stap snel gemaakt. De reden dat ik ‘Puur Sap’ aanbeveel om te kopen is omdat Jason Vale daarin die realisatie heel gemakkelijk maakt. Heb je het nog niet besteld, doe dat dan alsnog. Er staan tal van recepten in en ook veel informatie over tal van groenten en fruit.
 

Jason Vale - Puur SapMeer informatie en bestellen (Boekenwarenhuis.nl)

Het juiste apparaat

Een van de belangrijkste dingen wanneer je met juicen begint zijn de apparaten die je gebruikt. Tenslotte wordt dat je nieuwe gasfornuis! Vaak is de eerste reactie van mensen die enthousiast worden “dat ze nog wel een apparaat in de kast hebben staan”. Soms van wel 10 jaar geleden! Een ding kan ik je verzekeren: dat apparaat is niet goed genoeg en kost je alleen maar veel geld en irritatie. Daarnaast hebben die apparaten meestal een kleine opening. Heb je echt zin om alles in kleine stukjes te snijden, om die vervolgens met moeite in die kleine opening te proppen? Ik denk het ook niet. Daarom zou je al snel worden ontmoedigd en dat zou zo jammer zijn.

Je voedsel gaat vanaf nu grotendeels bestaan uit sap en smoothies. De aanschaf van twee apparaten is noodzakelijk om volwaardig te kunnen juicen: een sapcentrifuge en een blender. Niet alle apparaten zijn geschikt. Klik hier voor een overzicht van de beste apparaten. Heb je niet het geld om in een keer beide apparaten te kopen? Schaf dan in ieder geval de juicer aan. De blender kan dan later, maar koop ‘m wel zo snel mogelijk, want je hebt ‘m echt nodig!

Welke groenten en fruit?

Wanneer je groenten en fruit gaat inkopen, is het goed om te zorgen dat het zoveel mogelijk biologisch en/of organisch is. Deze vind je in de natuurwinkels en natuursupermarkten, die steeds meer overal verschijnen. Ook gewone supermarkten hebben tegenwoordig tal van biologische groenten en fruit, dus ook daar kun je voor veel terecht. Daarbij maak ik wel de kanttekening dat biologisch bij AH iets anders is dan bij de natuurwinkel. Zoals je in een artikel op deze site kunt lezen wordt er nogal gerommeld met de term ‘biologisch’. Dat neemt niet weg dat de kwaliteit van biologisch, ongeacht waar vandaan, in ieder geval talloze malen beter is. Sommige groenten zijn moeilijk te krijgen in gewone winkels. Rauwe rode biet is daarvan een voorbeeld.

Welke recepten?

Er zijn tal van recepten te vinden voor groenten en fruit, dus leef je uit! In Puur Sap staat sowieso een flink aantal en in het boekje dat bij de meeste juicers zit ook. En als je even rondkijkt op het internet dan vind je daar een indrukwekkende collectie. Saai hoeft het dus zeker niet te worden. Zelf ben ik wel saai. Ik neem iedere dag hetzelfde basisrecept, de Complete Juice Master van Jason Vale. Dat bevat alles wat je maar nodig kunt hebben. Heb je geen zin om creatief te zijn en wil je er zeker van zijn dat je alles binnenkrijgt, dan is dat misschien ook iets voor jou. Je kunt het vinden bij ‘Recepten’. Je weet dan ook gelijk wat er voortaan op je boodschappenlijstje moet staan.

Vitamine B12

Alles wat je nodig hebt zit in groenten en fruit…behalve vitamine B12. Deze is wel te vinden in bijvoorbeeld (waarden zijn µg vitamine B12/100g): gebakken koeienlever (83,1), gesudderde organen van kalkoen (33,2), worst van varkenslever (20,1), Oesters (16,0), grote krab (11.5), kaas (3,3), rauw ei (0,89), kippenborst (0,20). Zoals je ziet bevatten kaas, eieren (rauw) en kip wel B12, al is het in heel kleine hoeveelheden, maar zit het niet in groenten en fruit. Ook algen bevatten veel B12. Dat veganisten en vegetariërs toch gezondheidsproblemen krijgen ondanks hun etensstijl heeft onder andere te maken met een gemis aan B12. Er zijn in de winkel B12 supplementen te koop, maar de meesten zijn niet echt effectief omdat ze chemisch zijn. Daarnaast is B12 afgezonderd van natuurlijke bijstoffen ook nauwelijks zinvol. De werking van vitamine B12 is uitsluitend voldoende indien deze van natuurlijke oorsprong is. Op basis van de huidige, meest betrouwbare informatie uit onderzoek op B12 gebied is het advies om Spirulina (biologisch) te nemen.

Moeiteloos aan de slag

Om te zorgen dat je niet alleen start maar ook doorgaat met juicen, de volgende belangrijke tips:

Zet je juicer en blender op het aanrecht waar je ze direct kan gebruiken. Zorg dat je altijd direct aan de slag kunt! Eenmaal in de kast is voortaan in de kast. Dat gold ook voor de apparaten die je nog had staan van 10 jaar geleden, weet je nog? 🙂 Het gasfornuis is niet voor niets een integraal onderdeel van je keuken. Laat dat ook zo zijn voor je juicer en blender. Hetzelfde geldt voor een goed keukenmes en een flinke plank. Die behoren ook tot de standaard uitrusting.

Tip: Heb je een klein keukentje? Geen probleem, verkoop je magnetron! Dat is een heuse kerncentrale en ook al eet je geen voedsel dat erin is bereid, hem aandoen zorgt al voor de nodige verstoring van alle cellen in je lichaam.

Eerst afwassen en dan pas drinken!

Heb je een sapje of smoothie gemaakt, dan wil je natuurlijk lekker gaan drinken. Alleen, je apparaten zijn nog vies. Laten we afspreken dat je ze altijd eerst schoonmaakt voordat je gaat drinken. ‘Later’ wordt ‘niet’ en voordat je het weet sta je de volgende keer tegen vieze apparaten aan te kijken. Dan heb je ook geen zin, dus wen eraan dat je het direct doet. Voordat je ’t weet gaat het automatisch en het kost je sowieso maar een paar minuten.

Alleen maar sap?

Nee, dat is geen verstandig besluit. De algemene regel is: drink je sap en eet je fruit. Daarvoor diverse redenen, waarvan de belangrijkste is dat je suikerspiegel van fruit omhoog schiet en dat is niet zo verstandig. Als je al fruitsap drinkt, doe dat dan rustig aan. Eigenlijk geldt dat voor alle sappen, omdat het ook via je mond moet worden opgenomen. Wegslokken is dus minder effectief en ook je maag zal er niet zo blij mee zijn. Naast fruit is het ook verstandig om salades te eten, soepen en bijvoorbeeld noten muesli – erg lekker! Blijf wel zoveel mogelijk weg van industrieel voedsel want dat valt je lichaam juist aan, waardoor je een deel van de energie en gezondheid die je binnenkrijgt via juicen weer kwijtraakt. Als je dan toch andere dingen eet, zorg dan dat in ieder geval 80% gezond is, dus niet industrieel. Dan blijf je redelijk in balans.

Beweging is belangrijk

Beweging is van belang. Altijd, maar zeker als je gaat juicen. Wanneer je sport, dan zul je de vruchten plukken van juicen. Je zult al snel merken dat je veel meer energie hebt. Gifstoffen die eerder in je lichaam zouden komen worden vanzelf afgevoerd. Sporten is niet nodig, maar doe je niets aan beweging, dan is dat een ander verhaal. Zorg dat de machine wordt doorgesmeerd! Maak wandelingen of doe iets anders waardoor je lichaam in actie komt. Zo help je je lichaam veel gemakkelijker en optimaal functioneren. Daar heeft je lichaam profijt van en jij dus ook!

Zo, nu weet je voldoende om goed te beginnen. Geef je hieronder op voor de nieuwsbrief en bezoek regelmatig de website, dan blijf je op de hoogte. Er worden nog veel tips, artikelen en recepten toegevoegd.

Ik wens je heel veel succes en bovenal vitaliteit en gezondheid toe!